5 ting du skal overveje, når du vælger maling

Når du skal vælge maling, er det ikke kun farven, du skal overveje, inden du slæber en spand med hjem. Det handler nemlig om at vælge det helt rigtige maling, til det materiale du maler, det rum du giver en makeover og meget mere. Læs med her, hvis du vil blive klogere på, hvad du skal overveje, når du skal finde maling.

1. Vælg det rigtige maling, til det rigtige materiale

Når du leder efter det rette maling til dit projekt, vil du støde på, at nogle former for maling er lavet specielt til specifikke overflader. For eksempel findes der både træmaling, metalmaling og vægmaling samt mange flere, så du har mulighed for at finde lige den maling, der egner sig bedst til den overflade, du skal male. Vælger du ikke det rigtige maling, kan du risikere, at resultatet ikke bliver, som du vil have det, og at din maling ikke holder i ligeså lang tid, som det ellers kunne.

2. Regn ud, hvor stor en overflade, du skal male

Det er også en god idé at finde ud af på forhånd, hvor meget maling du skal bruge, og det gør du ved at regne dit overfladeareal ud. Skal du for eksempel male en væg, skal du huske at trække arealet af eventuelle vinduer og døre fra. På den maling, du køber, står der typisk, hvor langt en enkelt liter rækker, så du kan finde ud af, hvor mange bøtter du skal bruge.

3. Vælg den farve, du allerbedst kan lide

Det er næsten en selvfølge, men det er naturligvis vigtigt, at du vælger en farve, du godt kan lide. Det er de færreste, der har lyst til at male en væg på ny år efter år, så derfor er det en god idé at vælge en farve, du holder af, og som du har lyst til at se på mange år fremover.

4. Vurdér, hvor meget vedligeholdelse du vil lave

Mange steder kan du finde maling, der er super billigt, og det kan være fristende at bukke under og købe maling fra et ukendt mærke til en lav pris. Men hvis du ikke køber maling af høj kvalitet, får du meget mere vedligeholdelse på dine overflader, og du risikerer at for eksempel din væg vil se kedelig og slidt ud.

5. Tænk over, hvilken type rum du skal male

Når du vælger maling, vil du også opdage, at der er noget, der hedder glans. Hvor høj en glans, malingen skal have, afhænger af, hvilken type rum du maler. Et soveværelse har for eksempel ikke brug for en højere glans end 5-10, men maler du et badeværelse, skal du op i glans 35+.

Vil du vide mere om, hvilken maling du skal vælge, så læs mere i denne valg af maling guide, der også giver dig svar på, hvor meget maling du skal bruge, og hvordan du griber maling af et rum an.