Engangshandsker: En introduktion til de forskellige typer

Har du et arbejde, hvor du ind imellem arbejder med materialer, der kan skade huden på dine hænder, eller skal du beskytte for eksempel fødevarer eller andre materialer, du står med i hånden i løbet af en arbejdsdag, så kan engangshandsker være en god måde at beskytte både dig selv og det, som du arbejder med. Der findes mange forskellige typer engangshandsker til forskellige formål, og her kan du blive klogere på de forskellige varianter.

Naturlige materialer til engangshandsker

Nogle engangshandsker er lavet af naturlige materialer, og det er typisk materialer som latex, der bruges, når der er tale om engangshandsker. Latex er et enormt strækbart materiale – det er faktisk et af de mest elastiske materialer, der findes. Så vælger du engangshandsker af latex, får du en handske, der er yderst fleksibel, og som derfor er nem at arbejde med. Engangshandsker i latex kan beskytte mod rigtig mange forskellige syrer og baser, og så har de også en temperaturbestandighed, der er forholdsvis god, så de kan til en vis grad beskytte dine hænder mod påvirkning fra varme. Der er dog en ulempe ved engangshandsker i latex, for materialet kan nemlig fremkalde en allergisk reaktion hos nogle personer, og det er derfor ikke alle, der kan bruger handsker i dette materiale.

Engangshandsker i syntetiske materialer

Der findes også engangshandsker i syntetiske materialer, og der er det ofte nitril og vinyl, der benyttes til at lave engangshandsker. Nitril er rigtig godt, hvis du skal have engangshandsker, der kan beskytte mod kemikaliepåvirkning eller mekanisk påvirkning. Det er et nogenlunde strækbart materiale, men ikke nær så strækbart som latex – til gengæld er der ikke samme fare for allergiske reaktioner. Vinyl (også kaldet PVC) er et smidigt materiale, der også er slidstærkt, og derfor har det været brugt til at lave engangshandsker af i mange år. Engangshandsker i vinyl har et godt greb, og de bliver ved med at være smidige, også selvom det koldt.

Der findes også engangshandsker af polyethylen, der også kaldes PE handsker. De er særdeles gode til fødevarer, men de er bedst til kortvarige opgaver. Det skyldes, at denne form for engangshandsker er store og løse og derfor ikke har en ligeså god pasform som de andre typer handsker, så de kan komme til at genere lidt, og så er de lavet meget tynde, så de yder ikke den samme beskyttelse og holdbarhed, som de andre typer handsker, der er nævnt ovenfor.

Engangshandsker er inddelt efter kategorier

For at være sikker på, at du vælger de rette engangshandsker, til det du skal bruge dem til, så kan du for eksempel kigge efter, hvilken kategori de er mærket med. Engangshandsker er nemlig inddelt efter tre kategorier, så det er nemmere at finde ud af, hvad handskerne kan bruges til, og om de egner sig til det arbejde, du skal udføre.

Kategori I er handsker, der er lavet til lavrisikoarbejde. Denne type handsker kræver ingen særlig godkendelse, men de skal være mærket med CE-mærket. Engangshandsker i denne kategori kan for eksempel bruges til havearbejde, løft og lagerarbejde.

Kategori II er handsker, der kan bruges til arbejde med mellemrisiko. Der er større krav til handsker i denne kategori, og de skal være testet af et uafhængigt testinstitut og godkendes af samme. Det skal være godkendt i henhold til standarden EN 420, hvilket betyder, at handskerne opfylder en række basiskrav. Derudover skal engangshandsker i kategori II også være testet og godkendt i henhold til minimum en anden EN standard. Denne type handsker kan for eksempel bruges til løfteopgaver, hvor der er skarpe hjørner, lagerarbejde i frysere og/eller kølerum samt meget mere.

Kategori III er den højeste kategori, og det er derfor handsker, der er lavet til højrisikoarbejde. Der er også skrappe krav til denne type handsker, der typisk kan bruges til at arbejde med kemikalier og til beskyttelse mod varme eller kulde, men nogle handsker i denne kategori kan også bruges til at modstå stråling eller mikroorganismer.

Overvej, hvad dine engangshandsker skal bruges til

Når du skal vælge dine engangshandsker, skal du tænke over, hvad de skal bruges til. Hvis du ikke overvejer på forhånd, om dine handsker for eksempel skal bruges til håndtering af kemikalier, så kan du risikere, at du vælger en forkert kategori, eller du kan også komme til at vælge et forkert materiale. Derfor er der nogle helt grundlæggende ting, du skal overveje, inden du køber engangshandsker. For eksempel er det som nævnt en god idé at overveje, om du skal arbejde med kemikalier, men også om du skal have beskyttelse mod varme eller kulde. Tænk også over, hvor meget fingerførlighed du har brug for, og om du har nogle allergier, der skal tages hensyn til. Husk også at have størrelsen på dine hænder med i overvejelsen, når du køber engangshandsker, så du får den rigtige størrelse handske fra starten af.

Lad SikkerhedsGiganten hjælpe dig med at finde de rette handsker

Selvom du her har kunnet læse dig til en del om engangshandsker i forskellige materialer og kategorier, så er der flere ting at have med i overvejelserne, når du skal købe dine engangshandsker. For eksempel skal du kigge efter, om handsken er fødevaregodkendt, hvis du skal arbejde med fødevarer. Alt dette og meget mere kan du læse mere om hos SikkerhedsGiganten, der faktisk har lavet en guide til dig, når du skal vælge arbejdshandsker og engangshandsker.

SikkerhedsGiganten har udover en guide til valg af engangshandsker også et stort udvalg af netop engangshandsker, så du kan finde den rette type handske til dit arbejde. På sikkerhedsgiganten.dk kan du se det store udvalg samt læse mere om de forskellige typer engangshandsker. De har både engangshandsker i latex, nitril og vinyl, og de har også ekstra lange handsker, der giver beskyttelse op ad håndleddet og armen. Se udvalget af engangshandsker her, og udforsk eventuelt også resten af SikkerhedsGigantens store udvalg af andet sikkerhedsudstyr som for eksempel høreværn, beskyttelsesdragter, åndedrætsværn og faldsikring, eller gå på opdagelse i udvalget af arbejdsbeklædning, rengøringsartikler, førstehjælpsremedier, skadedyrsbekæmpelse og meget andet.