Jord Guiden: Hvilken jord skal bruges til hvad? 5 tips

Med haveprojekter kommer typisk et stort forbrug af jord, og det kan være svært at finde ud af, hvilken type jord du skal bruge til en specifik form for havearbejde. Derfor får du her en guide til, hvilken jord du skal bruge med 5 konkrete tips, så du får den have, du gerne vil have.

1. To slags jord til græsplæner og foldboldbaner

Vil du gerne have en lækker græsplæne i haven, så kan du med fordel bruge en type jord, der kaldes filtermuld. Filtermuld har nemlig en god evne til at dræne, så du ikke har ligeså stor risiko for, at din kloak bliver oversvømmet. Vil du derimod gerne anlægge en fodboldbane med græs, kan du i stedet bruge en type jord, der kaldes boldmix. Det er nemlig noget jord, der er ukrudtsfrit, så der er mindre vedligeholdelse, og derudover ligger det rigtig godt fast.

2. Havemuld kan bruges til flere ting

Der findes en type jord, der kaldes havemuld. Det kan bruges til rigtig mange forskellige ting, som for eksempel hvis du skal plante ny hæk eller nye træer. Men havemuld kan også bruges til eksempelvis at så sommerblomster, så det er altså en meget alsidig form for jord. Havemuld er også ukrudtsfri, så du skal bruge mindre tid på vedligeholdelse og ukrudtsbekæmpelse.

3. Anlæg køkkenhaver og højbede med særlig jord

Har du en have, som du gerne vil udnytte til at dyrke grøntsager og frugter, så drømmer du sikkert om både køkkenhave og højbede. For at få det allerbedste ud af din køkkenhave eller dit højbed, kan du bruge en type jord, der kaldes svær supermuld. Svær supermuld kan nemlig holde rigtig godt på vandet, og det gør det i højere grad end andre typer jord. Det er, fordi svær supermuld har et højere indhold af silt og ler, og der er ikke nær så meget grovsand og organisk materiale i denne type jord. Svær supermuld er også ukrudtsfri, så du ikke skal ud og luge nær så meget i kartoffelbedet, som du ellers kunne risikere.

4. Brug harpet muldjord til stauder og buske

Er du mere til stauder og buske i din have, så findes der også en type jord, der er god til lige det formål – nemlig harpet muldjord. Denne type jord kan også bruges, hvis du for eksempel har huller i haven, der skal fyldes, eller du bare skal bruge noget fyldjord til dit projekt.

5. Find jord til din taghave

Drømmer du om en frodig taghave, findes der jord, der kaldes taghavemuld. Det har en god evne til at lede regnvand væk, så du ikke skal bekymre dig om oversvømmelser på taget.

Vil du gerne finde jord til taghaven eller til et andet projekt, så kan du finde masser af forskelligt jord på Grusogaffald.dk. De har alt i jord, og de leverer i bigbags til alle brofaste øer. Du kan lave køb af jord her på Grusogaffald.dk.

Hvad koster en Porsche?

13. juni 2021